Grannsamverkan

Tillsammans kan vi göra Botkyrka tryggare!

Botkyrka grannstöd är en frivillig verksamhet som sker med stöd av Folksam, Polisen och Botkyrka kommun.

Grannstödet arbetar för att öka tryggheten i boende miljön, minska inbrotten och skadegörelsen. Grannstöd verkar inom hela Botkyrka kommun. Målet är att förebygga brott och inspirera de boende att själva bättre uppmärksamma och åtgärda sin närmiljö.

Samverka för ökad trygghet. 
Det bästa sättet att undvika inbrott är att ha en bra kontakt med grannarna. Grannsamverkan innebär att grannarna tillsamman hjälps åt att hålla koll på varandras hus och egendom. Det innebär till exempel att du talar om för grannarna att du åker bort så att de kan hålla uppsikt. Grannsamverkan kostar ingenting.

Lura tjuven!
Tjuven är ute efter enkla och snabba pengar. Tjuven tar därför i första hand saker som är lätta att ta med sig och sälja, till exempel pengar och smycken.

Pengar
Du bör inte förvara stora summor med pengar i din bostad. Dina penar är alltid säkrare på banken! Använd bankomat och betalkort i stället för att ta ut stora summor pengar. Tjuven vet var den ska leta. Oavsett hur mycket pengar du blir av med så för du aldrig ut mer än högst 4000 kr på hemförsäkringen.

Smycken
Förvara inte heller värdefulla smycken hemma. Ett bankfack är det säkraste förvaringsstället. Om du ändå vill ha smycket hemma, skaffa då gärna ett värdeskåp. Rätt sorts skåp och rätt monterat ger ett gott skydd. Vänd dig till en firma som säljer godkända skåp och låt dem montera in de på rätt sätt.

Fotografera gärna dina smycken och andra värdefulla föremål och förvara bilderna på ett säkert ställe. Väg gärna smyckena så är de lättare att värdera om de skulle bli stulna eller komma bort. Om du har kvitton på det du köpt så bör du också förvara dem på ett säkert ställe. Skriv ned allt du vet om dina föremål, det är mycket viktigt om du drabbas av inbrott eller på annat sätt blir av med dem.

Dörrar och lås
Inga tekniska lösningar hjälper om man inte har dörren ordentligt låst. Finns det flera lås på dörren, lås alla. Även om du bara ska vara borta en liten stund! Lämna inte heller reservnycklar framme. Det gäller även nycklarna till bilen.

Vid pågående brott & Bränder ring 112

Vid misstanke eller tips om brott, ring 0709 137 194

För frågor till räddningstjänsten ring : 08 721 22 00

Eller till polisinspektör Mats Backström  010 56 463 43,
0709 137 194  i Grannsamverkanorganisationen.

Brottsstatistik i Botkyrka

Download (PDF, 88KB)

 

Lämna ett svar